PETEK, 31. 5. 2024, 16.30-18.00

Urška Petak

Spremljanje in podpora otrok in mladostnikov ob izkušnji smrti bližnje osebe

IZKUSTVENA DELAVNICA, DEMONSTRACIJA DELA V ŽIVO

Ključne besede: otrok, mladostnik, smrt bližnje osebe, žalovanje, podpora v procesu žalovanja

»Žalovanje je kot ocean, včasih so valovi visoki, mogočni, bučijo v svoji moči in veličini, spet drugič je ocean miren in spokojen. Na valovanje ne moremo vplivati, vse, kar lahko naredimo, je, da se naučimo plavati.« Vicki Harrison

Smrt globoko in boleče poseže v življenje vsakega posameznika. Ob smrti bližnje osebe se v žalujočem navadno sproži proces žalovanja, ki je notranji duševni proces, namenjen postopnemu sprejemanju smrti posamezniku bližnje osebe. Proces žalovanja žalujočega postopno pripravi na življenje brez umrle osebe ter mu omogoči nadaljevanje življenja.

Ob tem je pomembno, da v proces žalovanja vstopi tudi otrok ali mladostnik, kadar se dogodek smrti zgodi v njegovi bližnji okolici. Žal pa ni vedno tako. Še pred desetletji je veljalo, da otrok ni sposoben občutiti izgube, pogosto pa se dogaja, da otroka in mladostnika odmikamo od procesa umiranja ali prisostvovanja obredom poslavljanja in pokopa umrlih bližnjih z namenom obvarovanja pred morebitnimi stiskami.

Danes vemo, da sam dogodek smrti bližnje osebe na otroka ali mladostnika pogosto ne vpliva obremenjujoče, vsekakor pa predstavlja pomemben dejavnik vedenje in odzivanje odraslih oseb v otrokovi ali mladostnikovi bližnji okolici ter podpora, ki so je deležni ob težkih dogodkih v družini.

Pri zagotavljanju in nudenju podpore otroku ali mladostniku, ki se sooča s smrtjo bližnje osebe, je dobro poznati nekatere osnovne značilnosti, ki vplivajo na dojemanje dogodka smrti pri obeh omenjenih skupinah, ter dejavnike, ki pomembno vplivajo na sam proces žalovanja pri otroku ali mladostniku. Delavnica bo ponudila tako teoretične kot tudi praktične informacije, kako ustvariti varno in podporno okolje za otroka in mladostnika v procesu žalovanja, osvetlila bo značilnosti akutnega in patološkega procesa žalovanja ter razlike med obema procesoma. Skozi podelitev lastnih izkušenj pri delu z žalujočimi otroki in mladostniki ter ob izvedbi dveh praktičnih vaj pa bodo udeleženci lahko usvojili nova praktična znanja in izkustva, ki jih bodo uporabili v lastni praksi pri delu z žalujočimi otroki ali mladostniki.

Urška Petak je magistra psihosocialnega svetovanja z večletnimi izkušnjami dela pri Slovenskem društvu Hospic. Deluje na področju psihosocialne podpore posameznikom in skupinam v procesu žalovanja pod okriljem Inštituta Tvoja Pot v terapevtskem centru Iskreni ter centru za otroke in mladostnike Obelisk.

Je doktorska kandidatka na programu Psihosocialne študije, kjer raziskuje ranljive dejavnike pri pojavu oteženega žalovanja otrok in mladostnikov.

S področja nudenja podpore otrokom in mladostnikom, ki se soočajo s smrtjo bližnje osebe, se je izpopolnjevala v okviru študija Trauma and grief component therapy pri The Hacket centru.

Je avtorica knjige »Tvoja Pot – sopotnik skozi izkušnjo žalovanja«, v kateri na rahločuten način ponudi podporo otrokom in mladostnikom z izkušnjo žalovanja. V drugi knjigi, »Spregovorimo o smrti in žalovanju«, pa povabi tako strokovne delavce kot tudi starše in skrbnike, da sočutno odprejo prostor otroku in mladostniku pri temah smrti in žalovanja.

Razvila pa je tudi enoletni strokovni program izpopolnjevanja Psihosocialna podpora ob procesu žalovanja za strokovne, svetovalne delavce in ostale deležnike, ki se pri svojem delu srečujejo z žalujočimi.

Program

Program kongresa s podrobnimi opisi predavanj, delavnic …

Kotizacija

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Prijava

Spletni obrazec za prijavo na kongres.

Lokacija

Več o lokaciji kongresa ter o namestitvah.

Kontakt

Imate vprašanje ali bi si želeli več informacij? Pišite nam na info@skzp.org pokličite na tel. št. 041 572 443.

Z nami se lahko povežete tudi preko naših socialnih omrežij: