SOBOTA, 1. 6. 2024, 16.00-17.30

Marijana Tepina

Terapija s peskom pri otrocih in družinah

IZSKUSTVENA DELAVNICA

Ključne besede: Terapija s peskom, družina v terapiji s peskom, čustvena regulacija, terapevtski odnos, čuječnost

Čustvene težave so posebej izražene pri otrocih z izkušnjo zgodnjih travmatičnih dogodkov, ki se izraža kot vedenjska problematika. Čustvenih težav ni mogoče razumeti, če čustva in vedenje obravnavamo ločeno. Navezanost na skrbnika ima globok in dolgoročen vpliv, ki se izraža v otrokovem intelektualnem in čustvenem razvoju. Kot prvo v odnosih v izvorni družini, nadalje v odnosih z vrstniki, intimnih odnosih v odraslosti ter v odnosih z lastnimi otroki.

Igra s peskom je oblika terapije, ki jo je razvila analitična psihologinja po Jungu – Dora Kalff otrokom in odraslim ponuja priložnost, da brez besed, zgolj s postavitvijo igrač v peskovnik, izrazijo svoje občutke in izkušnje, ki jih je težko ali celo nemogoče verbalno izražati. Osnovna predpostavka terapije je, da človeška psiha teži k ozdravitvi pod ustreznimi pogoji, med katerimi sta najpomembnejša možnost svobodnega izražanja in varno okolje. Cilj igre s peskom je aktivacija zdravilne energije na najgloblji ravni psihe z uporabo miniatur in peskovnika, v katerem se kaže notranji svet posameznika. S to simbolično dejavnostjo in izkušnjo svobodne in ustvarjalne igre postajajo nezavedni procesi vidni in lahko pripomorejo k ozaveščenemu pristopu in vsestranskemu izboljšanju kakovosti življenja.

V varnem okolju otrok lahko izrazi svoje strahove, potlačeno agresijo in druge neizrečene občutke. Preko naravnega medija se otrok uči, kako najti pot iz konfliktnih situacij, razvija svojo notranjo ustvarjalnost, aktivira notranje moči in ustvarja razmere za uspeh. Vse to krepi njegovo samozaupanje in zmogljivost ter ustvarja prepričanje »zmorem«.

Tehnike prilagajamo sodobnemu času. Novi pristopi igre s peskom nam omogočajo, da v terapijo vključimo celotno družino kot metodo opazovanja dinamike družine, prepoznavanja izzivov in regulacije sistema. Otroka opazujemo v luči sistema, iz katerega prihaja. Vključevanje staršev omogoča vpogled v sistem kot celoto in s tem lažje določanje intervencij regulacije.

Na delavnici bomo po kratki teoretični predstavitvi pristopa z več poudarka na vključevanju staršev in družine kot osnove za ustvarjanje funkcionalne družine, ustvarili »svoj peščeni svet«. Udeleženci bodo lahko preizkusili tehniko risanja s peskom na svetlečih mizah kot del senzorne ustvarjalne izkušnje sproščanja stresa in regulacije.

Marijana Tepina je magistrica zakonskih in družinskih študij ter ustanoviteljica Otoka peska, zavoda za osebnostni razvoj. Na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani je končala program izpopolnjevanja Zakonska in družinska terapija. Nadalje se je izobraževala s področja igralne terapije Gestalt therapy with children and adolesences (Felicia Caroll), Sandplay therapy (Barbara Turner), Sandtray therapy (Amy Flaherty), Healing trauma using attachment centered play therapy (Clair Mellenthin), Logosinteza (Psihofiza).

Je tudi EMDR praktik in učiteljica čuječnosti v izobraževanju pri Društvu za razvijanje čuječnosti. V zadnjem času pa se posveča raziskovanju telesnih pristopov somatic movement-a, TRE pristopa in plesa (Integralna telesna terapija).

Program

Program kongresa s podrobnimi opisi predavanj, delavnic …

Kotizacija

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Prijava

Spletni obrazec za prijavo na kongres.

Lokacija

Več o lokaciji kongresa ter o namestitvah.

Kontakt

Imate vprašanje ali bi si želeli več informacij? Pišite nam na info@skzp.org pokličite na tel. št. 041 572 443.

Z nami se lahko povežete tudi preko naših socialnih omrežij: