SOBOTA, 1. 6. 2024, 16.00-17.30

Julija Pelc in Neža Miklič

Prijaviti ali ne prijaviti? Je to sploh (še) vprašanje?

IZSKUSTVENA DELAVNICA

Ključne besede: nasilje, zlorabe, prijava suma kaznivega dejanja, pričanje na sodišču, etika, skrb zase

Ko se kot psihoterapevti znajdete v situaciji obravnave nasilja, je prisotnost strahu in negotovost pričakovana. Deluje lahko kot pozitivni stres, kjer mobilizirate moči za informiranje o dolžnem, strokovno etičnem ravnanju, ukrepanju. Predsodki, ki jih jačajo nekatere slabe izkušnje in kritike glede postopkov policije, dela strokovnih delavcev na centrih za socialno delo, šolah in neodobravanje dolgotrajnih postopkov na sodiščih, lahko tudi pri psihoterapevtih delujejo na način, da se umaknejo in zavijejo v molk. Porajajo se vprašanja in skrbi, da bo žrtvi v postopkih zaščite še težje, bo dodatno travmatizirana, na koncu pa brez pravične sodbe. Nekateri se bojijo za lastno varnost. Kako se opolnomočiti, poskrbeti zase in delovati skladno s standardi stroke in zakonodaje? Zakaj se vsemu temu izpostavljati, ali ima to smisel? Ali bom izgubil odnos zaupanja s klientom? Ali bom moral pričati? Se lahko pričanju izognem? Kdo mi lahko zagotovi varnost? Kakšna je moja naloga v vlogi priče? Kaj lahko povem, česa ne? Na delavnici bomo z delom v skupinah in dialogom podali odgovore na vprašanja, ki lahko bremenijo terapevte, ko se soočajo s situacijami nasilja in zlorab do mladoletnih oseb.

Psihologinja Julija Pelc, specialistka psihološkega svetovanja, certificirana geštalt psihoterapevtka EAGT – The European Association for Gestalt Therapy, EAP European Association for Psychotherapy, geštalt izkustvena družinska terapevtka, ima zaključeno tudi psihoterapijo Core Evolution. Znanja poglablja na področjih izrazno umetnostne terapije (Expressive Art Therapy) in globinske obravnave travme (metoda ALECEIA) ter v brainspottingu. Je dolgoletna izvajalka supervizije. Ima bogate izkušnje s področij vzgoje in izobraževanja, zdravstva in socialnega varstva ter psihoterapije. Pri delu se srečuje s posamezniki in družinami, tudi z zahtevnimi travmatskimi izkušnjami, kot so spolne zlorabe, razveze, rejništvo ipd. Že dalj časa vodi strokovni svet pri Društvu psihologov Slovenije, aktivna je v Psihosocialni svetovalnici za študentke, študente in zaposlene na Univerzi v Ljubljani, izvaja supervizije. Dejavno je vpeta v izobraževanje bodočih psihoterapevtov na Fakulteti Sigmunda Freuda v Ljubljani, na Inštitutu za družinsko terapijo ter širše. Na različnih področjih sodeluje kot prostovoljka. Svoje delo redno in dejavno predstavlja na mednarodnih kongresih, konferencah in posvetih, vodi seminarje in objavlja prispevke. Je inštruktorica prve psihosocialne pomoči in prve psihološke pomoči v primeru naravnih in drugih nesreč ter dejavno vpeta v proces izobraževanja novih prostovoljcev pri RK Ljubljana. Zavezana je etičnim standardom strokovnega dela, skrbna in odgovorna je tudi do lastnega stalnega strokovnega izobraževanja in supervizije dela, ki ga opravlja.

Neža Miklič je na policiji zaposlena 26. leto, sprva je delala kot kriminalistka, nato kot vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana in kasneje še kot vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Generalni policijski upravi. Več let je bila policijska pogajalka, zadnja leta je višja policijska inšpektorica, delujoča na Višji policijski šoli, kjer je nosilka več študijskih predmetov s področja kriminalistike. Kot predavateljica gostuje na različnih fakultetah, organizira in vodi posvete ter usposablja strokovne delavce različnih resorjev tako doma kot v tujini. Sodeluje pri pripravi zbornikov in priročnikov ter je avtorica strokovnih člankov, prednostno glede zanemarjanja otroka, spolne zlorabe otroka ter izvedbe preiskovalnega intervjuja. Objavljala je vsebine v reviji Ciciban, je avtorica preventivnega projekta ozaveščanja otrok o nasilju ter brošure za žrtve nasilja. Trenutno je njen predmet raziskovanja pridobivanje osebnega dokaza s strani oseb s hendikepom, saj je mednarodno certificirana strokovnjakinja za izvedbo forenzičnega intervjuja.

Program

Program kongresa s podrobnimi opisi predavanj, delavnic …

Kotizacija

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Prijava

Spletni obrazec za prijavo na kongres.

Lokacija

Več o lokaciji kongresa ter o namestitvah.

Kontakt

Imate vprašanje ali bi si želeli več informacij? Pišite nam na info@skzp.org pokličite na tel. št. 041 572 443.

Z nami se lahko povežete tudi preko naših socialnih omrežij: