PETEK, 31. 5. 2024, 14.30-16.00

Irena Valdes

Umetnost in ustvarjalnost kot večnamenski orodji v psihoterapiji otrok in mladostnikov

IZKUSTVENA DELAVNICA, PREDSTAVITEV PRIMERA

Ključne besede: likovna terapija, umetnost, otroci, mladostniki, terapevtska orodja, neverbalna komunikacija, skupinska dinamika

Izraz umetnost v terapiji postaja vse bolj priljubljen in je vse pogosteje iskan med ljudmi, ki si terapije želijo. Vzporedno pa se za integracijo umetnosti v proces psihoterapije odloča tudi vse več terapevtov. Umetnost je pravzaprav krovna beseda za različne pojme, mednje gotovo spada ustvarjalna/kreativna sposobnost človeka, prav tako aplikacija domišljije skozi vizualno, gibalno ali zvočno reprezentacijo, tudi individualna ali skupinska predelava ali abstrakcija izkušenj in čutenj … Pri tem se pojavlja vprašanje, ali ni nekaj teh izrazov nepogrešljivih, ko pomislimo na proces psihoterapije. Bi sploh našli terapevta, ki se s temi izrazi ne srečuje v vsakdanjem delu s klienti?

Tako lahko govorimo o spektru uporabe umetnosti v terapiji, kjer je na enem koncu psihoterapevt, ki vključuje ustvarjalne procese brez zavestnega mosta do umetnosti, in na drugi strani specializirani likovni (glasbeni, plesno-gibalni ali dramski) terapevt, ki načrtno skozi ustvarjalni proces vodi udeleženca po poti samospoznavanja. V tem spektru lahko vlogo umetnostnih procesov v psihoterapiji dopolnjujemo in vsaka nadgradnja doprinese k bolj zavestni uporabi in večji izkoriščenosti umetnosti kot terapevtskega orodja. Umetnost v terapiji je lahko modul za integracijo v različne psihoterapevtske modalitete in je posebej dobrodošla v psihoterapiji za otroke in mladostnike.

Prepoznan je tudi s strani iskalcev umetnostnih terapij, saj je večji delež med njimi staršev, ki iščejo primerno obliko terapije za svojega otroka. Umetnostnim terapijam pripoznajo neinvazivnost, igrivost, ustvarjalnost, iskrivost … Prav pa je, da pri tem naletijo tudi na strokovnjaka, ki je vešč poznavanja razvojnopsihološke znanosti odraščanja in prepoznavanja te skozi umetnost ter zna uporabljati umetnost kot večnamensko orodje za doseganje terapevtskih ciljev. Uporaba neverbalne komunikacije, ki jo omogoča umetnostna psihoterapija, pomembno pripomore k premostitvi medgeneracijskih razlik med terapevtom in udeležencem ter omogoča hitro vzpostavitev terapevtske alianse pod gladino verbalnih obrambnih mehanizmov. V izkustveni delavnici bo skozi preprosto likovno sodelovanje moč izkusiti umetnost v službi spoznavanja sebe in drugih. Likovnost bo služila kot orodje za izražanje sebe, komunikacijo z drugimi in doseganje določenega terapevtskega cilja povezovanja skupine posameznikov v začetku spoznavanja.

Irena Valdes je likovna terapevtka. Magisterij iz likovne terapije je zaključila leta 2008 na Alanus Hochschule, Alfter bei Bonn, v Nemčiji. Odtlej se je posvečala praksi, predstavitvam likovne terapije in izobraževanju kadrov v Nemčiji, Mehiki in od leta 2012 v Sloveniji, kjer tudi prebiva.

Na izobraževanje gleda kot na vseživljenjsko delo in je tako v konstantnem procesu izobraževanja o različnih terapevtskih tehnikah, med drugim je zaključila teoretični del doktorskega študija na področju razvojne psihologije.

V Ljubljani je sodelovala kot likovni terapevt z različnimi strokovnimi ustanovami. V večletnem strokovnem sodelovanju s Svetovalnim centrom za otroke, mladostnike in starše Ljubljana je vodila delavnice likovne terapije za skupini otrok in mladostnikov. Prav tako je več let delovala kot specialistka likovne terapije za otroke in mladostnike v Svetovalnem centru Ahil. Dobro leto deluje v multidisciplinarnem terapevtskem centru za otroke in mladostnike Obelisk kot direktorica in strokovna vodja centra, v katerem izvaja tudi likovno terapijo. Je predsednica Združenja likovnih terapevtov Slovenije, ki je včlanjeno v Slovensko krovno zvezo za psihoterapijo in Evropsko federacijo likovnih terapevtov. Od leta 2022 deluje tudi kot supervizorka za strokovnjake na področju dela z otroki in mladostniki.

Program

Program kongresa s podrobnimi opisi predavanj, delavnic …

Kotizacija

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Prijava

Spletni obrazec za prijavo na kongres.

Lokacija

Več o lokaciji kongresa ter o namestitvah.

Kontakt

Imate vprašanje ali bi si želeli več informacij? Pišite nam na info@skzp.org pokličite na tel. št. 041 572 443.

Z nami se lahko povežete tudi preko naših socialnih omrežij: