PETEK, 31. 5. 2024, 14.30-16.00

Barbara Repinc Zupančič in dr. Tanja Šraj Lebar

OH karte – dežela kreativnosti in spontanosti pri delu z otroki in mladostniki

IZSKUSTVENA DELAVNICA, PREDSTAVITEV PRIMERA, DISKUSIJSKA DELAVNICA

Ključne besede: kreativni mediji, otroci, mladostniki, komunikacija, spontanost, nezavedni procesi, delo in zabava

OH karte se uporabljajo v zelo različnih okoljih – v svetovanju, kovčingu, pri delu z mladimi, v šolah, terapiji, v podjetjih, superviziji in izobraževanju ali pa pri pisanju scenarijev, knjig ali preprosto takrat, ko nam je dolgčas ali se želimo imeti prijetno v družbi. Namenjene so razvijanju kreativnosti, komunikacije in drugih socialnih veščin. Osredotočili se bova na delo z mladimi. Na delavnici se bomo seznanili z različnimi kompleti kart preko vaj, ki jih bodo udeleženci lahko uporabili pri svojem delu z mladimi. Seveda pa se bodo najprej dotaknili svojih lastnih procesov. S tem bova sledili priporočilom Violet Oaklander, ki meni, da je pri terapevtskem procesu z otroki in mladostniki treba imeti v mislih naslednje pomembne elemente: avtentičen in odgovoren odnos, polni kontakt s sabo in drugimi, spoštovanje klientovih odporov, povečevanje zavedanja, kontakt s telesom, jačanje sebe, izražanje neizraženih čustev ter samonegovanje.

In kaj so OH karte? OH karte na kreativen način spodbujajo osebno rast, nas povezujejo z nami samimi ter drugimi, z njimi pa se lahko dotaknemo našega zavednega, nezavednega ter arhetipov. So križišče med igro in knjigo. OH karte so namenjene mladim in starim v različnih skupinah – družinam, razredom, posameznikom s težavami, poslovnim timom. So soustvarjalne karte, namenjene izboljšanju komunikacije, spodbujanju izražanja in domišljije z različnimi interpretacijami ter razširjajo našo sposobnost poslušanja in odziva. S pomočjo iger z OH kartami izmenjujemo občutke, fantazije in ideje v okviru, ki ščiti zasebnost in ranljivost.

OH karte kot kreativna tehnika omogočijo klientu, da vstopi v skrit ali nov svet občutij in emocij, spominov. Preko njih najde »besede« za izražanje notranjih situacij in stanj. Samo izražanje preko njihove uporabe je tudi bistveno bolj varno kot dejansko izražanje, še posebej kadar gre za čustvena stanja, kot so občutek zavrnitve, sram, krivda, bes …

Barbara Repinc Zupančič, univ. dipl. pedag. in soc. kult., je v preteklosti delala v okviru socialnega varstva, od leta 2008 pa dela v svoji zasebni psihoterapevtski praksi z mladostniki in odraslimi klienti. Je transakcijsko analitična psihoterapevtka z dodatnimi specializacijami, predvsem na področju psihoterapije travme. Je tudi supervizorka in metasupervizorka ter gostujoča učiteljica na inštitutih za psihoterapijo in svetovanje v Sloveniji, Veliki Britaniji, Indiji ter na Hrvaškem. Poleg tega je supervizorka šolskim svetovalnim delavcem, svetovalnim delavcem v socialnem varstvu in prostovoljcem v nevladnih društvih, kjer najraje uporablja kreativne tehnike.

Tanja Šraj Lebar je doktorica psihologije, ki se je dodatno izobrazila na področju integrativne (relacijske) psihoterapije in psihoterapije otrok in mladostnikov ter se udeležila izobraževanja s področja supervizije. Je asistentka na Oddelku za psihologijo v Ljubljani na katedri za klinično psihologijo in psihoterapijo. Od ustanovitve Društva Metulj – centra za pomoč otrokom, mladostnikom in odraslim v stiski je njegova predsednica, hkrati vrsto let v okviru društva vodi psihoterapije za otroke, mladostnike in odrasle, v zadnjih letih pa nudi tudi supervizije strokovnjakom, ki delajo na področju svetovanja in psihoterapije. Društvo ima svoje širše poslanstvo, ki zajema tudi izobraževanje strokovnjakov in razvoj pripomočkov za delo, zato smo prevzeli zastopništvo za OH karte, ki jih predstavljamo na študijskih dneh. Tanja je aktivna članica Društva SINTA in Zveze EIATSCYP – Evropskega interdisciplinarnega združenja za terapevtske dejavnosti za otroke in mladostnike. V EIATSCYP je tudi koordinatorica za področje etike.

Program

Program kongresa s podrobnimi opisi predavanj, delavnic …

Kotizacija

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Prijava

Spletni obrazec za prijavo na kongres.

Lokacija

Več o lokaciji kongresa ter o namestitvah.

Kontakt

Imate vprašanje ali bi si želeli več informacij? Pišite nam na info@skzp.org pokličite na tel. št. 041 572 443.

Z nami se lahko povežete tudi preko naših socialnih omrežij: