SOBOTA, 3. 6. 2023, 16.00-18.15

Matjaž Regovec

Psihični cogito – povezanost s pomembnimi drugimi in s kolektivom

PREDAVANJE, DELAVNICA

Opomba: delavnica bo potekala od 16.00 do 18.15.

Ključne besede: psihična medsebojna povezanost, psihični cogito, kolektivno nezavedno, svet globine

Psihični cogito v psihoterapiji hočeš nočeš uporabljamo kot temeljno orodje nevidne (ne)povezanosti s pomembnimi drugimi in kolektivom. Zakaj tako ugotavljamo? Cogito kot temeljno orodje ego-zavesti opredeljujemo kot »novoveški kontinent« človekove zaznave, delovanja in stvarjenja. Po svojem očetu Descartesu cogito ni samo ‘mislim’, temveč pomeni tudi ‘čustvujem’, ‘občutim’ in ‘duhovno razumevam’. Čeprav se je »psihični cogito« rodil pri Freudu in se nadgradil pri Jungu, je njegov začetnik filozof Franz Brentano. Razliko med psihičnim cogitom, ki je razumevanje »psihičnih koaguliranih podob« iz sanj in imaginacije, ter miselnim cogitom, ki je povezan z oblikovanjem pojmov in smisla, je utemeljil kalifornijski filozof Donald Davidson. Ogledali si bomo osnovne značilnosti »psihičnega cogita« in v čem se ta razlikuje od razsežnosti miselnega cogita. Pokazal bom, kako deluje psihični cogito, ki ga pogojuje njegova zgodovinskost. V psihoterapiji nas bolj od obdelave miselnega cogita – torej kaj nekdo misli in razume – zanima čustveni, to je psihologični potek človekove zaznave, delovanja in stvarjenja njegovega sveta ter povezanosti s pomembnimi drugimi. V nasprotju s površinskim svetom pojmov in miselnih bistev duševno logičen način pomeni globino. Nazadnje bom pokazal, zakaj se ne strinjam z Jungovim konceptom »kolektivnega nezavednega«. Predavanje bo obogateno s primeri iz psihoanalitične obravnave in psihoterapevtskega zdravljenja.

V drugem delu bom naredil tudi delavnico, kjer bom s pomočjo primera iz občinstva pokazal, kako lahko delamo s psihičnim cogitom po Metodi IPAL, ki smo jo s sodelavci razvili v 30 letih delovanja Instituta IPAL.

Ddr. Matjaž Regovec je doktoriral iz psihologije in filozofije. Je kvalificirani neodvisni jungovski psihoanalitik in psihoterapevt v zasebni svobodni praksi. Leta 1993 je ustanovil Institut IPAL, kjer povezuje tutorje in vodi seminarje. Njegovi seminarji potekajo tudi v spletni obliki v angleščini za udeležence vseh držav, veroizpovedi in usmeritev. Na podlagi njegovega večletnega raziskovalnega dela na Jungovi Rdeči knjigi je letos v okviru zbirke »Antropodiceja« izšlo delo Cogito imago dei, podoba boga izza Junga in umetnega življenja. To je delo, ki premika nekatera uveljavljena pojmovanja Junga in jungovstva.

Program

Program kongresa s podrobnimi opisi predavanj, delavnic …

Program

Program kongresa s podrobnimi opisi predavanj, delavnic …

Kotizacija

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Kotizacija

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Prijava

Spletni obrazec za prijavo na kongres.

Prijavnica

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Lokacija

Več o lokaciji kongresa ter o namestitvah.

Lokacija

Več o lokaciji kongresa ter o namestitvah.

Kontakt

Imate vprašanje ali bi si želeli več informacij? Pišite nam na info@skzp.org ali pokličite na tel. št. 041 572 443.