PETEK, 2. 6. 2023, 14.30-16.00

Mateja Debeljak

Predstavitev dinamike in pristopov pri vodenju motivacijske skupine za osebe, ki se soočajo z zasvojenostjo

PRIKAZ PRIMERA

Ključne besede: zasvojenost, skupina, motivacija za pozitivne spremembe

Skupinska psihoterapija ima na področju zdravljenja zasvojenosti pomembno vlogo pri vzpostavljanju abstinence oz. pri vzpostavljanju motivacije za abstinenco. Različne odvisnosti, tako kemične kot nekemične, imajo veliko skupnih značilnosti: nesposobnost trajne abstinence, oslabljena sposobnost nadzora nad vedenjem, hlepenje po omami, zmanjšana zmožnost prepoznavanja resnih težav tako v vedenju posameznika kot v medosebnih odnosih, disfunkcionalno čustveno odzivanje, slaba samopodoba, nepredelana notranja bolečina, močno prisotna občutenja jeze in strahu zaradi stanja, v katerem so … Ne nazadnje je vsaka zasvojenost bežanje pred stvarnostjo.

Nagovoriti vse te težave in obenem ne izgubiti volje posameznika za vzdrževanje abstinence je pravi izziv za terapevta, ki vodi skupino. Po kakšnem vrstnem redu nagovarjati težave? Kako se jih lotiti tukaj in zdaj, v realnosti, ob upoštevanju, da je zasvojenost v prvi vrsti bolezen? Kako prepoznati posameznika znotraj skupine in njegove individualne potrebe, saj je vsaka zasvojenost na nivoju posameznika posebna, drugačna in potrebuje poseben prilagojen pristop? Na predavanju bom predstavila zadnji dve leti terapevtskega dela v motivacijski skupini, ki poteka v okviru Društva Up in je namenjena vsem, ki si želijo pomoči pri premagovanju zasvojenosti. Gre za manjšo polodprto skupino, ki šteje največ deset članov in se srečuje tedensko za uro in pol. Vključitev je prostovoljna, prav tako je prostovoljen izstop iz skupine. Vanjo so vključeni tako odvisniki od prepovedanih drog kot tudi odvisniki od drugih odvisnosti, kot so igre na srečo in športne stave.

Mateja Debeljak je univerzitetna diplomirana socialna delavka z zaključenim izpopolnjevanjem Zakonska in družinska terapija. Že več kot dvajset let dela na področju socialnega varstva z najbolj ranljivimi ciljnimi skupinami ljudmi. Trinajst let je delala v varni hiši z žrtvami nasilja. V varni hiši je preko preživljanja vsakdanjega življenja z uporabnicami poleg dinamike nasilja zelo dobro spoznala dinamiko zasvojenosti tako z nekemičnimi kot s kemičnimi snovmi. Opazovanje in nadgradnjo skupinskega dela ter delo z ranljivimi ciljnimi skupinami je nadaljevala kot strokovna vodja programa socialne aktivacije. Njeno delo temelji na prepričanju, da je varen, ozaveščen in strokovno podprt odnos glavno orodje pri terapevtskem delu. Od konca leta 2020 je zaposlena kot strokovna vodja v Društvu Up, društvu za pomoč zasvojencem in njihovim svojcem, kjer poleg individualnih, partnerskih in družinskih terapij vodi motivacijsko skupino za vse, ki si želijo prekiniti svojo zasvojenost in pri tem potrebujejo pomoč.

Program

Program kongresa s podrobnimi opisi predavanj, delavnic …

Program

Program kongresa s podrobnimi opisi predavanj, delavnic …

Kotizacija

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Kotizacija

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Prijava

Spletni obrazec za prijavo na kongres.

Prijavnica

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Lokacija

Več o lokaciji kongresa ter o namestitvah.

Lokacija

Več o lokaciji kongresa ter o namestitvah.

Kontakt

Imate vprašanje ali bi si želeli več informacij? Pišite nam na info@skzp.org ali pokličite na tel. št. 041 572 443.