PETEK, 2. 6. 2023, 14.30-16.00

Aleksandra Mernik Merc

Seksualna psihoterapija

DELAVNICA

Ključne besede: težave v spolnosti

Seksualna psihoterapija je niz postopkov, ki imajo za cilj vzpostaviti ali vnaprediti seksualno zdravje posameznika in/ali zdravo seksualno zvezo, omiliti posledice seksualnih težav in omogočiti lažje življenje z njimi. Indikaciji sta seksualni problem in motiviranost para po spremembi svojega spolnega življenja. Kontraindikacije so spolno nasilje v partnerstvu, zelo narušeni partnerski odnosi, seksualni problem kot simptom težke in akutne psihične bolezni, jasen medicinski vzrok bolezni. Po vzpostavitvi terapevtskega odnosa si postavimo cilj, ki je konkreten, jasen, merljiv, realen, oblikovan v pozitivnih besedah, oblikovan kot problem para, cilj, ki ga par oblikuje v skladu s svojimi stališči in vrednotami, dosegljiv v razumnem času. Cilj prve terapije je vzpostaviti dober odnos in zaupanje, spoznavanje s seksualno terapijo, poučevanje o seksualni težavi in poteku terapije, normalizacija problema in vključevanje upanja, kaj se pričakuje od terapije, postavljanje ciljev.

Tehnike seksualne psihoterapije:

  • psihoedukacija (o telesnih reakcijah, ciklusu seksualne reakcije, spremembah v erekciji, normalenem penisu in vulvi, trajanju seksualnega odnosa, razlikah v spolu, anksioznosti – krog anksioznosti),
  • tehnike relaksacije (sproščanje in uživanje v seksu),
  • komunikacija,
  • vaje Sensate focus (zavedanje telesa, raziskovanje svojega in partnerjevega telesa),
  • čuječnost (zavest o genitalnih organih čez dan, dotikanje telesa, uporaba olja in kreme na telesu, vohanje in okušanje telesa, gledanje telesa v ogledalu),
  • masturbacija,
  • tiha vagina,
  • uporaba seksualnih fantazij (90 % jih uporablja, 70 % med seksom, spodbujati uporabo pri zmanjšani seksualni želji),
  • idealen seksualni scenarij,
  • uporaba seksualnih pripomočkov.

Spol je biološka osnova za moški, ženski ali intersex (medspolni). Rod ima dve komponenti – rodno (spolno) identiteto in rodno vlogo glede na delovanje v socialnem okolju. Pri posamezniku rodna identiteta izhaja iz okvirov tradicionalnih družbeno definiranih rodnih vlog in norm glede na spol. Transrodne osebe se želijo izražati z rodno identiteto, in ne s svojim biološkim spolom. Pri svojem izražanju ne potrebujejo operacije spola (transvestiti). Transseksualna oseba je vključena v proces spreminjanja spola, ima se namen operirati in prilagoditi spol, da bi lahko izrazila svoj spol, rodno identiteto in notranji občutek sebe glede spola (operacija spola).

Ciklus seksualnega odgovora spremljamo po Linearnem modelu ali po modelu Kaplanove. Pri ciklusu seksualnega odgovora so zelo pomembni spodbujevalci in zaviralci, ki delujejo na telo posameznika. Med najpogostejšimi težavami so motnje erekcije, motnje orgazma in seksualna averzija; te težave bomo s pomočjo primerov iz prakse vpeljali v psihoterapevtski proces.

Aleksandra Mernik Merc je po poklicu diplomirana medicinska sestra, v zdravstveni negi zaposlena 30 let. Svoje izkušnje je pridobivala v različnih kliničnih okoljih, zadnjih 27 let svoje izkušnje nabira v patronažni zdravstveni negi. Je mednarodno pooblaščena svetovalka za laktacijo (International Board Certified Lactation Consultant) v Sloveniji, sledi najnovejšim mednarodnim smernicam v obdobju nosečnosti, zgodnjega starševstva ter nudi pomoč pri težavah z dojenjem. Na to temo aktivno sodeluje na Forumu Ringaraja.

Ob dolgoletni praksi zdravstvene nege in dodatnem študiju na Inštitutu za integrativno psihoterapijo in svetovanje je končala štiriletno podiplomsko izobraževanje iz transakcijsko analitične psihoterapije in tako pridobila izobrazbo za izvajanje psihoterapije po metodi transakcijske analize kot specializantka TA pod supervizijo. Pot znanja jo je vodila v Zagreb, kjer se je vpisala v izobraževanje seksualne psihoterapije in ga po dveh letih specializacije tudi uspešno zaključila. Danes v zasebni praksi poleg psihoterapije izvaja tudi seksualno psihoterapijo.

S svojimi prispevki se predstavlja na znanstvenih konferencah in strokovnih srečanjih. Vodi program izobraževanja v Drogerie markt na temo zdravja, kjer zaposleni pridobijo nacionalno poklicno kvalifikacijo.

V prostem času uživa v naravi in se rekreira, kar ji daje moč in energijo za delo in življenje nasploh. Nekaj prostega časa posveča svojemu možu in dvema sinovoma. Spremljata jo dve besedi – optimizem in humor.

Program

Program kongresa s podrobnimi opisi predavanj, delavnic …

Program

Program kongresa s podrobnimi opisi predavanj, delavnic …

Kotizacija

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Kotizacija

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Prijava

Spletni obrazec za prijavo na kongres.

Prijavnica

Več informacij o kotizacijah in načinu plačila.

Lokacija

Več o lokaciji kongresa ter o namestitvah.

Lokacija

Več o lokaciji kongresa ter o namestitvah.

Kontakt

Imate vprašanje ali bi si želeli več informacij? Pišite nam na info@skzp.org ali pokličite na tel. št. 041 572 443.